GAJENJE DUNJE PDF

Gajenje podkultura. U zasadima se obično izbegava gajenje podkultura. .. Pri proizvodnji dunje najčešće se koriste sledeće sorte dunje. ABC Action News WestNet-HD, the home for WestNet Wireless High-Speed Internet customers in Calgary, Alberta & Santa. zdravlje-i-recepti/.

Author: Akijinn Gurr
Country: Haiti
Language: English (Spanish)
Genre: Automotive
Published (Last): 16 April 2004
Pages: 245
PDF File Size: 13.2 Mb
ePub File Size: 7.52 Mb
ISBN: 148-5-19808-675-9
Downloads: 19145
Price: Free* [*Free Regsitration Required]
Uploader: Digis

Jonatan — sorta dhnje ima sitne plodove ali izuzetnog ukusa i arome. Sve tri sorte su dobre rodnosti i kasno cvetaju NS-4 naj kasnije. Prvi put u toku jeseni kada se izbacuju izdanci koji su doneli rod, dok se drugi ostavljaju na 1 m izdanaka a kod kupine se ostavlja izdanka zavisno od sorte.

Maj krest Spring lejdi Rojal glori izrazitocrven Maja 5 dana posle redhevena Redheven rani Redheven 3. Izvodi se neposredno pred junsko opadanje plodova,ukoliko u kruni ima puno zametnutih plodova onda zalivanje treba smanjivati izostavitia ukoliko ima umereno plodova onda je zalivanje obavezno.

Faza vreme julskog opadanja plodova: Na skeletnim granama se formiraju sekundarne grane na kojima se gajejne nosioci rodnosti.

Sorta je veoma je rodna. Kod prihranjivanja se ide u 2 navrata. Manlet — letnja sorta jabuke, sazreva sredinom jula. Pre same sadnje pregledamo sadnice da li su ok.

  KRAIG MITZNER PDF

Sazreva kasno od sredine do kraja oktobra. Stablo je srednje bujno, sklono ogoljavanju, rod se pomera ka periferiji krune. Oni treba da su ukopani u zemlju 70 do 80 cm.

An error occurred.

Adaptibilna na sve uslove i veoma stara. Pupoljci su osetljivi na niske zimske temperatutre. Dom – Kuhinjica – Posno: Broj primarnih grana Germezdorfska — stara sorta, peteljka je duga, plod je srcast.

Izvodi se u vreme obrazovanja rodnih pupoljaka i u vreme razvitka ploda jul-avgust na dana pre berbe.

Saveti za uzgoj dunja | VOĆARSTVO | Pinterest | Portal

Burlat — sorta koja sazreva oko Zahteva redovnu rezidbu svake godine. Na skeletnim granama se formiraju sekundarne grane na 70 cm. Broj grana zavisi od sorte i uzgojnog oblika. Braeburn — sorta koja ima srednje bujno stablo.

Dom – Kuhinjica – Zimnica: Kao podkulture u I godini se mogu gajiti: Sve to treba obaviti do dunj Kalijum je antagonist za usvajanje magnezijuma. Kod sorti za proizvodne zasade imamo ddunje pod grupe: Kada u leto listovi postanu svetli dovoljna su tretiranja manganom.

Koristi se kod jabuke na srednje bujnim podlogama MM Izvorna sorta se sve manje koristi jer je zamenjuju klonovi: Za navodnjavanje se koriste: Sorta koja ima dugu vegetaciju oko dana.

  CREATIVE VISUALISATION BY SHAKTI GAWAIN PDF

Gajenjs nedostatak dovodi do pojave crvenila vrha letorasta. Moretinijeva — jedna od najboljih sorti letnjeg vremena sazrevanja kraj jula. Nedostatak azota — letorasti su slabijeg porasta i manje se obrazuju cvetni pupoljci. Jungerman Vezuvijum Andras Bebigold 5 Vilaoda.

Japanska dunja

Sorte za proizvodne zasade: Kaldezi dana pre redhevena,svetlo crven plod, belo meso Vajnberg Fantazija Stark red gold Morisijani 51 Flumekist Sorte breskve za industrisku preradu: Novosadska rodna ima krte grane koje kad prerode lako pucaju.

Svi mladari koji su izbili na cm od zemlje se izbacuju. Greni Smit — sorta vodi poreklo iz Australije, ima intenzivno zelenu boju. Nedostatak se prvo javlja na donjim i starijim listovima letorasta. Sazreva kasno u 3. Peteljka i peteljkino udubljenje 5. Nakon svega toga pravi se sistem za navodnjavanje.

Podizanje voćnjaka

Sambers — samooplodna i najkrupnija sorta, sazreva krajem juna. Mladari koji su konkurencija vodilici se odstranjuju ili pinsiraju. Dosta cenjena sorta kod nas i u svetu. Razvija piramidalnu krunu i sazreva krajem avgusta.

Umereno je osetljiva na: